Ändringar i kök och badrum

Jag skrev om att vi skulle se om vi kunde få igenom en köksö med spis i. Kruxet var ventilationen till fläkten genom bjälklaget -att det skulle gå att dra på ett bra sätt. Nåväl det är fixat! Det var inga problem med det. Däremot blev vi upplysta av vänner om att det kan krävas en urstjälpningsho i köksön. Detta för att det finns en rekommendation från boverket att det ska vara sammanhängande köksbänk mellan vask och spishäll. Rekommendationen är skriven för att du ska kunna förflytta varma kärl och vätska utan att behöva gå över öppen golvyta. Ni som renoverar kan pusta ut. Det här gäller bara vid nybyggnation.

Efter lite googlande så visade det sig att det verkar vara upp till varje kommun att bestämma om reglerna gäller hos dem. Sagt och gjort, vi ringde vår: -ho i ö gäller. Inte alls vad jag hade tänkt så nu är det bara att tänka om hur ön ska se ut. Inte ett dugg sugen på att ha en ho i ön men det hjälper ju inte. Spisen vill vi ha där nämligen.

Så till badrummet uppe, där gällde det också om det gick att lösa rördragningar i bjälklaget för att få allt dit vi ville. Det ser inte heller ut att vara några bekymmer enligt konstruktören. Så nu väntar vi på omritade konstruktionsritningar så att vi kan beställa bjälklager och takstolar. Vi får all håltagning i bjälklaget gjort i förväg från den takstolsfabrik vi anlitar -smidigt! Däremot blir det inga pardörrar i de franska balkongerna -det är en kostnadsfråga. Inåtgående dörrar är löjligt mycket dyrare än utåtgående. I pardörrsutförande så låg de dessutom på mer än dubbla pengen mot de vi har idag. Så enkeldörr stannar.

Nu är det äntligen lite mildväder så det kliar i fingrarna på oss nu. Planering pågår för fullt och det börjar bli hög tid att beställa material till grund men även annat. Fönster, dörrar & panel ska beställas. Vi ska se om vi kan lösa panelen med att beställa den målad. Vore skönt att slippa det momentet.
Leta upp en billig snickarbil med dragkrok står på agendan med -en ack så viktig detalj.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s