Gjutning gjord

IMG_9676 IMG_9675   

Så gjöt vi äntligen igår! Strålande solsken, 13 grader och svaga vindar. Det kan inte bli mycket mer optimalt för gjutning än så. Halv 8 kom första lasset av tre. På en kvart var betongen lagt på garaget för att alldeles strax därpå möta upp last 2 till huset. Sedan vänta in last 3 för att fylla upp resten av husgrunden. All betong på plats 9.20 -skön känsla helt klart!

Sen slodades husgrunden. Alla kanter skurades och stålslipades när betongen började brinna (den härdar). I garaget använde vi betong som behöver vibreras för att få ett finare golv. Vi la även till accelerator i den betongen. Den plattan har vi dessutom vattnat och plastat nu efteråt för att den ska torka långsamt så att vi inte får några sprickor i golvet. I huset använde vi vibrationsfri betong.

Förklaringar:

Sloda: Att jämna ut betongen medan den är våt med ett redskap som är som en stor bred platta som man gungar över betongen. Se 4:e bilden från ovan.

Vibrera: Man går med en vibrerande stav kallad vibrostav som vibrerar betongen så att den blir tät.

Skura & stålslipa: Man ruggar upp ytan med en platta för att sedan stålslipa med en stor stålspackel (för hand) och även med helikoptern. På bild 6 skurar Fredrik.

Helikoptern: Du kör med helikopterverktyget (se sista bilden) där du har en stor rund stålplatta i första steget – man skurar. Betongen är precis så torr att den håller att gå på. För vår del var klockan runt 11 när vi ställde på helikoptern på garagegrunden; ca 4 timmar efter betongen kommit på plats. Sedan lyfter man bort stålplattan och kör över betongen de antal gånger man önskar för att få önskad yta – stålslipar. Fler gånger – finare yta. Vi körde 4 gånger.

Accelerator: Ett medel som gör att betongen härdar snabbare. Man kan även hälla i ett medel för att få den att brinna långsammare. Vädret påverkar även så klart brinntiden.

Vibrationsfri betong: Det räcker att sloda ytan för att jämna ut den. Betongen är så pass tät i massan att det inte är nödvändigt att använda vibrostav. Lämnar en yta som bör täckas. Väldigt smidigt vid just husgrunder där man täcker med annat ytskikt. Spar arbete vid gjutning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s