Taklucka på!

  Ett par timmar med en kompis ikväll så är takluckan för sotning på plats. Varför har vi då taklucka och inte bara fotsteg och låta sotarn klättra upp för stege till skorstenen? 

Regelmässigt så är huset, enligt Boverkets regler, för högt för att tillåta tillträde på tak via stege från mark. Högsta tillåtna höjd är 4,5 meter och vårt är 4,7 meter. Och även om vi skulle få dispens av kommun och sotare när det bara gäller 20 centimeter så kan vi ändå inte beträda taket via fotsteg. På grund av våra kupor finns det inte plats att säkert förankra dem utan att sotaren riskerar att trampa sönder takpannor för oss eftersom stegen skulle hamna vid våra skurna pannor. 

Därför blir det nu en taklucka på södra sidan av huset strax jämte där vår skorsten kommer upp. Alltså ska sotarn ta sig in i huset, upp på vinden och via landgång nå luckan för att sedan klättra upp på taket och sota.

Imorgon sätts nockräcket. Det har man för att fästa säkerhetslinan i när man beträder taket. Sen river vi äntligen den sista stora ställningen! 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s