Byggdag 50

   
    
   Hej och hå! Driftig lördag först ut med materialkörning. Vi lämnade tillbaka all ställning som vi inte använder, hämta material samt även lämna material som vi inte behöver längre. Vi fick tänka om på hur vi skulle förankra stolparna till verandan med. Först hade vi tänkt sätta färdiggjutna plintar under och förankra med ställbar balksko. Men balkskons gängor passade inte i plintens gängor så det var bara att lämna tillbaka plintarna och ladda upp för att gjuta i formrör istället. Sagt och gjort, resten av dagen gick åt till att spetta, gräva och skyffla upp fyra hål. I Småland är det gott om sten, så även på vår jordlott. Dock har vi ren sand ett par decimeter ner. 

Mäta ut exakt position för gjutning och sedan gjöt vi fast rören med betong i botten innan vi mätte in hur långa stolpar vi skulle ha inklusive balkskorna.

Stolparna fäste vi upp så att de hänger i limträbalken för att sedan förankra dem nertill in mot vägg för att de ska hänga rakt. Sen fyllde vi upp rören med betong. Verandataket vilar på stämp tills betongen har härdat.

Vi har valt att sätta limträstolpar med dimension 140×135 mm. Vanligare idag är nog att använda 115×115 mm men jag tycker att det känns lite klent på vårt hus. Och de där extra cm gör rätt stor skillnad visuellt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s